Svemester

Eller ska vi kalla det Hemester? Vilket som, det är ett alldeles utmärkt sätt att upptäcka och lära sig mera om sin hembygd och kanske kunna bli stolt över den också. Upptäcka att allt gräs på andra sidan inte alls är grönare. Min hembygd, Timrå har mycket att erbjuda för den som är intresserad av uteliv och naturupplevelser. Längst i väster så har vi i många stycket en väldigt fjällnära natur och i kustlandskapet har vi fantastiska stränder och fina klipper som vetter mot havet. Klippor som också erbjuder fint öringsfiske.
En av mina pärlor, och jag har mycket kvar att upptäcka, är Mjällåns dalgång som erbjuder svampar du inte trodde fanns, så unika att det finns ett fåtal om än någon annan i världen. Att vandra längs denna orörda pärla, ibland högt uppe på en nipa och bara höra den oreglerade ån, ibland precis nere vid vattnet, så nära att du kan se och följa en fisk i vattnet om du har tur.
En annan pärla är Åstån, längst ut i havsbandet. Här kan du ströva på ett antal stigar och vägar från den verksamhet som försvaret en gång hade här. Du kan njuta av de små fiskestugorna i Skeppshamn, och vilken tur att det fanns en officerare som vägrade lyda order om att riva alla av fiskestugorna. 4 st står kvar tillsammans med 3 sjöbodar och ett kapell.
Att följa stigarna längs vattnet från Söråker och längst ut på Tynderö ger också ro och upplevelser. Här passerar du Fågelsångens naturreservat, och natura2000 områden Hammaren och Tolvösand. Du kan gå till Holmö Brygga för att där avnjuta en god middag.
LIka fint är det att gå från Åvike till Oxviken, eller varför inte ända fram till Tynderösundet och Restaurang Färjas Brygga, Idyllen, eller Portercafét.
Precis vid E4 ligger Bengt Lindströms välkända Y. Med sina 30,5 meter över marken är det ett fantastiskt landmärke och i området Indalsälvens delta finns ett antal trevliga vandringsstigar i ordningställda.
Så välkommen på Svemester i Timrå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: