Fågelsången

Vilken namn – Fågelången – Det är namnet på ett naturreservat som ligger rakt nedanför tomatodlingen i Söråker. Det är verkligen ett namn som talar om vad det är, ett område väldigt rikt på fågelsång, men också mycket annat.
Sitt vackra namn har reservatet fått efter torpet Fågelsången, där ”Kål-Kalle” hade sina kålrotsodlingar i början av 1900-talet. Resterna av torpet finns fortfarande kvar.
Fågelsången består till stor del av grov alskog med ymnig flora och fauna och dels av betesmarker med små torrbackar, som är rester av upp fartsramper till lador som fanns här i mitten av 1900-talet. Här har noterats över 50 svamparter, bl a den scharlakansröda vårskålen (rödlistad art). Fågellivet är rikt med många olika arter av sångare, t ex näktergal och gräshoppssångare. Inom reservatet finns även betesmark med små torrbackar med bl a grusviva, vårveronika och sanddraba.
Här gick jag i kväll, med hjälp av en lokalboende så hittade jag rätt bland stigarna. En fantastisk miljö och slingan vi gick blev ca 4 km. En härlig kvällstur. Vi startade vår vandring i änden av Norrviksgatan, precis där den slutar och gick stigen längs vattnet, där du i vattenbrynet kan hitta stenar från den 500 miljoner år gamla vulkaniska aktiviteten på Alnön. vi gick stigen upp till Tomatodlingen och ner igen förbi resterna av Kål-Kalles torp en gång legat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: